Kako pride do erekcije?

Delovanje penisa je zelo zanimivo. To lahko rečemo brez pretiravanja. Sposobnost penisa, da se iz “visečega dodatka” spremeni v trden in pokončen organ, ki poskrbi za užitek partnerja in dostavo sperme, je izjemna.

Toda kako se zgodi erekcija? Na žalost večina moških ve zelo malo o zgradbi in delovanju svojega spolnega organa. Za večino, razen če imajo težave na tem oddelku, se zdi, da se vse skupaj dogaja kot čarovnija, ki jo uravnavajo z mislimi.

Erekcija se začne v mislih …

Ko moški postane spolno vzburjen, na primer prek dotika, zvokov, fantazij ali tega, kar vidi, ti dražljaji povečajo aktivnost in oddajanje živčnih signalov iz dela možganov, znanega kot paraventrikularno jedro, v penis.

Penis ima v notranjosti dve komori, imenovani corpora cavernosa. Ti komori segata od glave penisa globoko v medenico. Notranji deli teh komor so narejeni iz gobastega tkiva in imajo možnost povečanja volumna krvi in s tem velikosti.

Ko moški opravlja dnevne aktivnosti, so arterije, ki oskrbujejo njegov penis, le delno odprte. To zagotavlja pretok krvi, potreben za ohranjanje zdravega tkiva. Čarovnija se zgodi, ko se moški vzburi. Kot odgovor na fizično ali psihično stimulacijo, kot že prej omenjeno, možgani pošiljajo signale, da sprožijo hormonski odziv, ki omogoča, da se te iste arterije popolnoma odprejo.

Odprte arterije omogočajo večji količini krvi, da priteče v komori. Kri vstopi hitreje, kot odteče. Žile se stisnejo in ujamejo kri v penisu. Tej reakciji rečemo erekcija. Ko možgani prenehajo pošiljati signale spolnega vzburjenja, se hormonski odziv konča. Arterije se vrnejo v normalno stanje, penis pa postane ohlapen.

Kaj pa erektilna disfunkcija?

Erektilna disfunkcija pomeni, da nekaj stoji na poti naravnemu procesu v telesu, ki moškemu omogoča pridobitev in vzdrževanje erekcije. Vzrokov za to je veliko, vendar so najpogostejši trije:

  • Možgani ne pošiljajo pravih signalov v penis. Nevrološke motnje, kot so multipla skleroza (MS), Alzheimerjeva bolezen in Parkinsonova bolezen, lahko privedejo do erektilne disfunkcije, če motijo možgane, da signalizirajo spolno vzburjenje v reproduktivni sistem.
  • Pretok krvi v penis je nezadosten. Visok krvni tlak, bolezni srca, visok holesterol in sladkorna bolezen lahko vplivajo na pretok krvi v penis, zato je erekcijo težko doseči.
  • Erektilno tkivo je poškodovano. To se lahko zgodi, ko je bil moški podvržen zdravljenju zaradi raka prostate ali mehurja.

Je mogoče imeti preveč erekcij?

Ker je vsak moški drugačen, je nemogoče reči, kolikšno je normalno število erekcij. Nekateri moški doživijo po več erekcij vsak dan, medtem ko drugi morda nimajo nobene.

Hormoni nihajo s starostjo, spolno zrelostjo, stopnjo aktivnosti in celo količino spanja, ki ga moški dobi. Če erekcija ne povzroča nelagodja ali bolečine, skrb ni potrebna, saj je večje število erekcij povsem normalna stvar