Kako prepoznati sindrom kronične utrujenosti?

Sindrom kronične utrujenosti je po mnenju strokovnjakov precej manjkrat prepoznan, kot bi moral biti. Gre namreč za dejstvo, da glede na simptome, ki nakazujejo na to stanje, zdravniki prevečkrat svojim pacientom pripišejo druga bolezenska stanja, na primer depresijo.

Veliko se v zadnjem času govori o izgorelosti, ki je navadno prisotna pri osebah, ki prekomerno delajo, so ambiciozne in zanje ne obstaja običajen delovnik. Simptomi so seveda zelo podobni tistim, ki nakazujejo na občutek nemoči, brezvoljnosti in nakazujejo na poslabšano psihiatrično stanje. Vseeno pa ne gre posploševati.

Kriva je lahko tudi okužba

Pri sindromu kronične utrujenosti ne gre zgolj za klasično utrujenost zaradi prevelikega obsega dela ali konstantnega stresa, ki ga nekomu nalagajo drugi oziroma to počne kar sam. Povzročitelj kronične utrujenosti je lahko tudi okužba.

Zdravniki so odkrili povezanost simptomov z okužbo z Epstein-Barr virusom, ki spada v družino herpesvirusov. Sama okužba se v določenih primerih niti ne izrazi s simptomi, v nekaterih primerih pa vendarle tudi kot infekcijska mononukleoza, ki lahko vodi v nastanek nekaterih drugih bolezni. Med simptome spada tudi kronična utrujenost.

Kako prepoznati sindrom?

Ker gre pri odkrivanju sindroma kronične utrujenosti za več kot očitno zelo težavno nalogo, je zelo pomembno, da zdravnik, ki se ukvarja s pacientom, k temu pristopi s pravo miselnostjo. Najslabše je na prvo žogo okriviti stres ali preveč dela in odrediti počitek.

Vsekakor je potrebno že na začetku izločiti možnost nekaterih drugih bolezni, ki povzročajo podobne simptome in nato glede na rezultate izvidov postaviti ustrezno diagnozo. Od te bo namreč odvisno, ali bo pacient prejel ustrezno terapijo glede na svoje nezavidljivo stanje.

Kako poteka zdravljenje?

Ko je diagnoza enkrat postavljena, je treba zdravljenje razdeliti na nekaj sklopov. Eden se zagotovo nanaša na prehrano, saj se kaj hitro lahko pripeti, da je izvor kronične utrujenosti tudi v pomanjkanju določenih hranil v telesu. Do tega lahko pride zaradi nepravilnega prehranjevanja, ki je razlog za premalo železa, selena, cinka, določenih vitaminov in podobno.

Zdravljenje utrujenosti
Do sindroma kronične utrujenosti lahko pride zaradi pomanjkanja nujnih hranil.

Kar se zdravil tiče, je tu odprtih nekaj opcij. Poznamo zdravljenje z intravenskimi imunoglobulini, v poštev pa pridejo tudi različna druga zdravila, ki vplivajo na posamezne simptome, izražene pri pacientu. To so lahko določene bolečine ali vnetni procesi v telesu.

Ne, niste leni …

Žal je sindrom kronične utrujenosti še vedno močno stigmatiziran, saj se ljudje, ki trpijo zaradi njega, velikokrat znajdejo v nemilosti pri sodelavcih in vodstvu podjetja. Težko je razumeti, da je nekdo tako zelo utrujen, da zjutraj komaj vstane iz postelje, s težavo naredi svoje delo v službi in potem doma večino časa počiva.

Takšni ljudje vsekakor niso leni, le prave diagnoze še niso dobili. Na srečo je to stanje moč zdraviti, ni pa vedno popolnoma ozdravljivo. Odvisno tudi od tega, kako dolgo časa je minilo od nastanka simptomov do prepoznave stanja in zdravljenja. Vsekakor pa se kronična utrujenost močno omili in privede do tega, da lahko človek normalno funkcionira.