4 nasveti, kako upočasniti sivenje las

Sivenje las je nadloga, ki prizadene večino človeške populacije, a bi lahko vsaj v šali rekli, da je bolje biti siv kot plešast. Kljub temu pa sivi lasje marsikomu povzročijo precejšen stres. Ironično, da je prav stres eden od glavnih krivcev za prekomerno in prehitro sivenje las.

Če odmislimo barvanje las, ki vsaj za nekaj časa prekrije sivino in nas znova naredi bolj samozavestne in mladostne, pa je dobro pokukati še malce k preventivi. Torej, kako upočasniti sivenje las, ko se to pojavi, ali pa zamakniti pojav sivih las? Obstaja nekaj načinov, ki smo jih tokrat zbrali za vas.

1. Izognite se stresu

Ne pravimo zaman, da človek zaradi stresa osivi. To dejansko drži in ljudje, ki so bolj podvrženi in dovzetni za stres, precej hitreje osivijo kot drugi. Seveda k sivenju las močno pripomore tudi genetika, a dejstvo ostaja. Težave v službi, prepiri doma, skrb za družino, finance in drugo, vse vpliva tudi na stanje las.

Stres je zelo slab za našo podobo. Tudi koža se hitreje stara, če smo podvrženi stresu. Torej, če želite kakšen siv las manj ali pa se sivenju čim dlje izogibati, živite sproščeno in srečno življenje ter ne padajte na različne provokacije. In ne pozabite si privoščiti dovolj kvalitetnega spanca.

2. Lasje potrebujejo vitamine in minerale

Tako kot naše celotno telo tudi lasje za svojo rast in zdrav videz potrebujejo določena hranila. Že splošno je znano, da za zdravje las potrebujemo maščobne kisline omega 3, ki pospešujejo rast las in skrbijo za njihov zdrav videz.

Prav tako pa je potrebno misliti tudi na druga hranila, kot je denimo vitamin B12, ki skrbi, da se lasje ne cepijo. Kaj ima to sploh s sivenjem? Vse, kar dobrega naredimo za svoje lase, bo ublažilo stres in posledično zamaknilo tudi sivenje. Ne pozabimo niti na ostale vitamine skupine B, pa koencim Q10, kolagen in antioksidante.

3. Proteini in aminokisline

Lasje so sestavljeni iz keratina, kar v resnici pomeni beljakovinske molekule. Ker beljakovine imenujemo tudi proteini, je jasno, kje še lahko tiči pomoč v boju zoper prehitro staranje oziroma sivenje naših las. Poznamo proteine živalskega in rastlinskega izvora.

Tiste živalskega izvora najdemo v mesu, mlečnih izdelkih in jajcih, medtem ko rastlinske proteine zaužijemo s pomočjo prehranjevanja s sojo ali kvinojo. Ko boste jedli piščančja prsa, govedino ali grški jogurt in črn fižol, boste nevede ali vede zaužili tudi beljakovine oz. proteine.

4. Masaža lasišča

Se sprašujete, kaj ima masaža lasišča skupnega z ustavljanjem sivenja las? Ko nam maser masira telo, dejansko poskrbi tudi za boljšo prekrvavitev telesa in celo notranjih organov. Prav nič drugače ni, kadar si zmasiramo lasišče. Na ta način poskrbimo za boljšo prekrvavitev lasnih korenin, ki tako prejmejo precej več potrebnih hranil, kot bi jih sicer.

Masaža lasišča
Z masažo lasišča dosežemo boljšo krvavitev lasnih korenin.

Logična posledica so bolj zdravi lasje in posledično tudi upočasnjeno staranje oziroma sivenje las. Lase si lahko zmasirate s prsti ali pa to stori vaš partner, kar bo delovalo le še bolj anti-stresno. Uporabite lahko tudi kakšen pripomoček za masiranje lasišča, ki ga kupite v trgovini.

Morda bi za konec omenili še nekaj podrobnosti, ki pripomorejo k bolj zdravim lasem. Če so vaši lasje že na prvi pogled utrujeni, pomislite na dodajanje železa, cinka in selena k svoji prehrani. Prav tako vam bo v veliko pomoč dobro znani vitamin C. Še en krivec za prehitro staranje in sivenje las pa je pomanjkanje bakra. Tega boste našli v ostrigah, bananah, kakavu in indijskih oreščkih.