Kaj vse vpliva na povišan krvni tlak?

Da je povišan krvni tlak nevaren za zdravje posameznika, vemo. Slišimo tudi, da mu pravijo tihi ubijalec, morda pa vsi ne vedo, zakaj je temu tako. Rahlo povišanega tlaka namreč sami od sebe praktično ne zaznamo in je za to potrebno redno merjenje.

A tudi rahlo povišan krvni tlak povzroča spremembe v telesu, saj nenehno pritiska na ožilje ter bremeni naše srce. Predstavljajmo si avtomobil z manjšo težavo v motorju, ki je ne odpravimo. Seveda bomo prevozili še kar nekaj kilometrov, a na koncu bodo težave tako velike, da se bo motor pokvaril.

Slaba prehrana

Eden od krivcev za nastanek povišanega krvnega tlaka je slaba prehrana. Hitra in mastna hrana ter takšna, ki ji rečemo »prazna«. To pomeni, da ima mnogo več slabih maščob in umetnih dodatkov kot pa vitaminov, mineralov in drugih za telo pomembnih snovi.

Hitra in mastna hrana
Hitra, mastna hrana je ena izmed glavnih pozročiteljic visokega krvnega tlaka.

Neprimerno prehranjevanje vodi tudi v kopico drugih bolezni, vseeno pa ostanimo pri povišanem krvnem tlaku. Posledice nezdravljene bolezni so lahko izjemno hude, tudi tragične. Srčna ali možganska kap, posledično okvare srca, ožilja, možganov ali celo smrt.

Prekomerna telesna teža

Omenili smo slabo prehrano, kar pa v resnici za vse še ne pomeni prekomerne telesne teže. Nekateri zmotno menijo, da v primeru, ko nimajo težav s telesno težo – ne glede na to kaj pojedo, nimajo holesterola ali pa denimo povišanega krvnega tlaka.

Na drugi strani pa je debelost skorajda vedno signal tudi za višji krvni tlak. S prekomerno težo utrujamo telo, predvsem pa srce, ki se mora vsakodnevno boriti, da razpošlje kri v vse dele telesa skozi zamaščeno ožilje, ki je zaradi tega ožje.

Premalo gibanja

Aktivno življenje, rekreacija, vadba. To je nekaj, kar nas ohranja zdrave skozi vsa leta našega življenja. Nobene potrebe ni, da smo super športniki, le gibati bi se morali prav vsak dan. Pa ne le sprehoditi od točke A do točke B. Vsaj nekaj deset minut hitre hoje, morda teka, kolesarjenja ali vadbe v telovadnici oziroma doma.

Prav vadba preprečuje prekomerno telesno težo, ohranja srce in ožilje zdravo ter nas ohrani v primerni telesni kondiciji. Pomanjkanje gibanja torej vpliva na rast krvnega tlaka, pri čemer je dobro vedeti, da lahko rahlo povišan tlak kaj hitro uredimo že z redno vadbo in bolj zdravo prehrano.

Nevarne razvade

Na krvni tlak vpliva marsikaj, ni pa nujno, da bo zdravnik ugotovil, od česa točno so številke previsoke pri vas, saj je lahko posredi tudi dednost. Lahko pa gre denimo za razvade, kot sta kajenje in pitje alkohola. Vse slabe navade na koncu vplivajo tudi na srce, zato ne čudijo povezave s povišanim krvnim tlakom.

Še ena od težav pa je sol. Ljudje, ki jim hrana nikoli ni dovolj začinjena ali slana, prekomerno solijo svoj krožnik. Človeško telo seveda potrebuje določeno količino kvalitetne soli na dan, a je ta izjemno majhna. Opustite dodatno soljenje in raje začinite jedi z začimbami, ki jim bodo dale primeren okus.

Za konec pa morda le še nabor nekaj bolezni in težav, ki jih povzroča visok krvni tlak:

  • težave z vidom,
  • okvara možganov,
  • okvare srca in ožilja,
  • bolezen ledvic.