Zakaj je povišan holesterol nevaren?

Na nas prežijo številne nevarnosti, katerim se skušamo v življenju karseda dobro izogibati. Ko je govora o boleznih, je potrebno vedeti, da je veliko takšnih, h katerim v največji meri prispevamo sami. Eni z nezdravim načinom življenja, drugi z ignoranco, ko se pojavijo simptomi.

Tokrat bomo preverili, kako se izogniti nevarnim zapletom zaradi povišanega holesterola. Je že tako, da prav ta spada v domeno tistih preventivnih, kjer lahko sami postorimo veliko, da do tega ne pride. Ste vedeli, da ni ves holesterol nevaren? Da poznamo tudi »dobrega«?

Dober in slab holesterol

Dejstvo je, da ves holesterol ni človeku nevaren. Še več, naše telo ga nujno potrebuje za razvoj celic, nastajanje nekaterih hormonov in podobno. Pri čemer pa moramo dodati, da svoj del opravi tudi tako imenovani slab holesterol.

Kot je to v navadi reči, tudi vsega dobrega je enkrat preveč. Prav zato je še kako pomembno, da se tega zavedamo in poznamo raven holesterola v krvi. Ste vedeli, da telo s pomočjo jeter uspe izdelati dovolj holesterola za svoje potrebe kar samo? Prav zato je težava v povišanem holesterolu takrat, ko tega v telo pretirano dovajamo še preko hrane.

Vpliv povišanega holesterola na zdravje

Če so količine holesterola v telesu konstantno previsoke, to pomeni težavo za srce in ožilje. Višek holesterola se žal odlaga in nalaga prav v ožilju in s tem tvori ovire za nemoteno prehajanje krvi. Ker je ta življenjskega pomena, saj po telesu dostavlja hranila in kisik, je jasno, kaj sledi.

Zamašene žile pomenijo zelo slabo novico, ki se lahko konča s srčno kapjo. Ta pa je velikokrat tudi usodna za bolnika, ki trpi za povišanim holesterolom. K sreči je moč proti temu ukrepati, a je potrebno biti preventivno naravnan in skrbeti za svoje zdravje že precej prej.

Kaj jesti in česa ne?

Informacije o tem, katera hrana je ali ni priporočljiva za bolnike s povišanim holesterolom, so žal precej dvoumne in mešane. Še posebej, kadar o njih prebiramo preko spleta, zato je vsekakor dobro, da se o tem pomenite s svojim osebnim zdravnikom. Kar lahko zapišemo, pa je, da si boste precej pomagali z uživanjem sveže zelenjave in sadja, saj s pomočjo vlaknin in redne prebave telo presežek holesterola izloči pri odvajanju blata. Uživajte neslane oreške in v kuhinji uporabljajte zdrava olja.

Katere bolezni povzroča?

Osebe s povišanim holesterolom so seveda na udaru srčno-žilnih bolezni. Ker maščobe, ki polnijo ožilje, slednje na ta način ožajo, je jasno, kaj je končen rezultat. Ena teh bolezni se imenuje angina pektoris. Gre za stanje zožanih žil srčne mišice, kar zaradi slabe prekrvavitve srca povzroča bolečine za prsnico.

Angina pektoris
Angina pektoris je posledica ožanja žil zaradi previsokega holesterola.

Omenili smo že nevarnost srčnega infarkta, zato je na mestu, da omenimo še možgansko kap. Tudi ta je lahko posledica povišanega holesterola in zamašitve žil v možganih. Zamašene žile pa pomenijo tudi, da določeni deli našega telesa ne prejemajo dovolj krvi, zato se lahko denimo v prizadeti nogi ali roki pojavi gangrena.

Zdrav način življenja

Za konec povejmo, da je le zdrav način življenja tisti, ki nas lahko obvaruje pred kupom izjemno nevarnih in smrtonosnih bolezni. Sadje in zelenjavo smo že omenili, če odstranimo kajenje, alkohol in pretirano uporabo hitre hrane, pa smo res na dobri poti.

Če kaj, potem se je potrebno tudi dovolj gibati. Omislite si kakšen hobi, rekreacijo s prijatelji ali pa se vsaj trikrat tedensko podajte na daljši sprehod. Tudi telovadba doma vam ne bo škodila, prav tako pa ne boste z njo zapravili veliko časa.