Novoletne resolucije, ki so slabe za vas (2. del)

Zdrava prehrana

Ko novo leto začne, si marsikdo zada cilj, da bo imel v novem letu bolj zdravo prehrano. Podobno kot omejevanje kalorij, trendovske prehranske navade niso niti trajnostne niti dobre za vas. Hitre diete, skupaj z nerealističnimi pričakovanji za hujšanje, so recept za katastrofo, povzročijo ponavljajočo se izgubo in ponovno pridobitev telesne teže, ki se pogosto imenuje “yo-yo efekt”. Yo-yo dieta je med drugim povezana s povečanim tveganjem za razvoj sladkorne bolezni in visokim krvnim tlakom.

Kadarkoli načrt prehranjevanja zahteva odpravo določenih skupin hrane, mora vsebovati posebne izdelke, kot so napitki ali dodatki, obljublja neverjetno količino izgubo kilogramov v rekordnem času, ima strog meni ali trdi, da ni potrebe po vadbi, ste lahko prepričani, da bo ta prehrana vodila še v povečanje telesne teže. Namesto tega se priporoča, da upoštevate načrt prehranjevanja, ki je lahko “prilagojen vašemu življenjskemu slogu in vam omogoča, da razumno jeste vse hranilne snovi, tudi sladkarije.

Odpoved pregreham

Tudi če uživate v piškotkih in torticah, morda razmišljate o tem, da bi jim dali “konec” v novem letu. Morda se boste počutili krivega, ker ste tako pogosto uživali čokoladno sladico in začeli verjeti, da gre za “slabo” hrano. Vendar pa se lahko odrekanje tem živilom, ki vam so všeč, povrne še na hujši način.

Ko strogo omejite količino hrane, ki jo radi jeste, to običajno povzroči, da si želite še večje količine te hrane.” Dejstvo je, da omejite potrebe vašega telesa, zato se bo to začelo upirati. Rezultat je isti kot pa pri hitrih prehranskih dietah, kjer se omjejuje število kalorij. Yo-Yo efekt, kjer boste zaužili še več sladic kot pa prej.  Morda se sliši kontra-intuitivno, vendar pa je to, da imate piškote vedno pri roki, lahko najboljši način za uživanje manj the piškoto. Če jih lahko vedno ješ, niso več posebni, kajne?

Opuščanje navad nenadoma

Vsi imamo nekatere navade, za katere si želimo, da jih ne bi imeli. Če se nameravate odpovedati eni vaših za vas “negativnih lastnosti”  1. Januarja, je večja možnost, da boste doživeli neuspeh, če to naredite nenadoma. Priporočamo, da se poskušate odvrniti od navade, da bi ustvarili nove, bolj zdrave navade. Iskanje bolj zdravih alternativ vam omogoča uspeh, namesto, da se zatečete k starim navadam, ko postanejo časi pretežki.

Prav tako se vprašajte, ali je vaša navada res tako slava, vprašajte se, čemu se dejansko odpovedujete. Niso vse navade res slabe. Tudi “slaba navada” grizenja nohtov se je izkazala za koristno, saj naj bi krepila imunski sistem, medtem ko lahko pitje kave pomeni, da je manj verjetno, da boste postali depresivni.

Več spanja

Pred letom 2019 je bila osredotočenost na dobro počutje, tako fizično, kot tudi psihično, vključno s spanjem, četrta najpogostejša resolucija. Če ste nočna ptica, se boste morda v novem letu odločili, da greste spat prej in vstanete bolj zgodaj. Vendar pa je celovita študija pokazala, da je spanje več ali manj kot sedem do osem ur vsako noč povezano s povečanim tveganjem za bolezni srca in ožilja in celo smrt. Po podatkih študije je več spanja bolj škodljivo kot manj spanja. Pomembno je torej samo, da dobite pravo količino spanja, ne glede na čas spanja.

Še ena korist, ki jo prinaša ustrezna količina spanja, je, da se lahko prebudite brez alarma. Po podatkih National Sleep Foundation, ko enkrat ugotovite, koliko spanja potrebuje vaše telo in začnete slediti doslednemu vzorcu, se boste sčasoma lahko prebudili brez neprestanega piskanja vašega telefona ali budilke.

Varčevanje

“To ustvarja občutek nemoči in brezupnosti,” je povedala klinična psihologinja in asistentka za psihiatrijo in vedenjsko zdravje na šoli za zdravje. Psihologinja je govorila o tem, kaj se zgodi, ko ljudi skrbi zaradi denarja. Stres, ki ga čutimo, ko smo zaskrbljeni zaradi finance namreč zvišuje krvni tlak in raven glukoze v krvi ter s tem povzroča poškodbe srca.

Če določite previsok cilj varčevanja s prekomerno količino denarja v samo enem letu, se lahko sami postavite v nepotreben stres. Pomembna je “določena prilagodljivost”, to, da sprejmete tisto, česar ne morete nadzorovati. Tudi če ne morete prihraniti dovolj denarja do časa, ki ste ga želeli, lahko še vedno prihranite nekaj denarja in se osredotočite na to, kar je v vaši moči za nadzor.

Morda se zdi, da ne obstaja stvar, kot je zdrava novoletna resolucija. Problem je, ker smo ljudje slabi pri določanju razumnih ciljev. Namesto tega si postavimo skoraj nemogoče resolucije in se nato maltretirammo, ker jih nismo mogli izpolniti.

Ljudje prepogosto sprejemajo absolutne, toge resolucije ali postavljajo cilje, ki temeljijo na stvareh, ki jim niso všeč. Nekatera negativna čustva motivirajo, vendar večinoma niso dobra za nas. Če se preveč osredotočite na destinacijo, namesto na potovanje, je to še en zanesljiv način, da se razočarate in opustite svojo resolucijo.

Če ste sposobni določiti majhen, dosegljiv in trajnosten cilj, ki vam ne povzroča nepotrebnega stresa, ga boste z lahkoto izpolnili.