Kako izboljšati samodisciplino?

Obstaja veliko pomembnih lastnosti, ki lahko prispevajo k dosežkom in sreči osebe, vendar je samo ena ta, ki zagotavlja trajnostni, dolgoročni uspeh v vseh vidikih življenja: samodisciplina človeka. Ne glede na to, ali gre za prehrano, telesno pripravljenost, delovno etiko ali odnose, je samodisciplina najpomembnejša značilnost, ki je potrebna za doseganje ciljev, zdravega način življenja in zadovoljstva v življenju.

Po raziskavi iz leta 2017 so ljudje z visoko samokontrolo srečnejši od tistih brez samokontrole. Študija je odkrila, da je to res, ker so bili samodisciplinirani subjekti bolj sposobni reševati konflikte in doseči svoj cilj. Ti ljudje so manj časa razpravljali, ali naj se prepustijo vedenju, ki škoduje njihovemu zdravju, in so lahko lažje sprejemali pozitivne odločitve. Samodisciplina ni dopuščala, da bi bile njihove odločitve pogojene z impulzi ali občutki. Namesto tega so vsakodnevno sprejemali razumne in racionalne odločitve, ne da bi se počutili pretirano pod stresom ali razburjene.

Kljub temu, kar mnogi mislijo, je samo disciplina naučeno vedenje. Da dosežemo visoko mero samodiscipline, to zahteva prakso in ponavljanje vedenja v vašem vsakodnevnem življenju. Da bi izboljšali svojo disciplino, preizkusite teh 5 preverjenih metod za boljši nadzor nad svojim življenjem. Ta režim vam bo pomagal vzpostaviti dobre navade, prekiniti slabe in izboljšati nadzor z enostavnimi spremembami v vaši vsakdanji rutini. Izboljšana samodisciplina vam bo omogočila, da boste živeli svobodnejše življenje, tako da boste zreli pri sprejemanju zdravih odločitev, ne čustvenih odločitev. Poskusite. Vaše življenje se vam bo zahvalilo za to.

Odstranite skušnjave.

 Samokontrola je pogosto najenostavnejša, če se držimo starega izreka, “iz vida, iz misli.” Odstranjevanje vseh skušnjav in motenj iz vašega okolja je ključni prvi korak pri izboljševanju vaše samodiscipline. Če poskušate imeti boljši nadzor nad prehranjevanjem, odstranite iz omare sladkarije. Če želite med delom izboljšati vaš fokus, izklopite mobilni telefon in odstranite nered iz mize. Če imate res težave, prenesite aplikacijo “Justfocus” v računalnik, da blokira spletna mesta, ki povzročajo motnje – Facebook, Youtube, celo e-pošto, za določeno časovno obdobje. Uspeh boste dosegli tako, da iz vašega življenja odstranite slabe vplive.

Zdrav način življenja

Jejte redno in zdravo. Študije so pokazale, da nizka koncentracija sladkorja v krvi pogosto slabi odločnost in samokontrolo človeka. Ko ste lačni, vaša sposobnost koncentracije trpi, ker vaši možgani ne delujejo na največjem potencialu. Lakota otežuje osredotočanje na trenutne naloge, da ne omenjamo, da ste jezni in pesimistični. Veliko bolj je verjetno, da imate ob slabi prehran tudi oslabljen občutek samokontrole na vseh področjih vašega življenja – prehrana, telesna vadba, delo, odnosi … ime. Da bi ostali na pravi poti, poskrbite, da boste uživali zdravo, raznoliko prehrano skozi ves dan, obroki pa naj bodo razporejeni skozi ves dan na vsake nekaj ur. Poskrbite, da boste imeli vedno na voljo nekaj mandljev ali drugih oreščkov, saj ti poskrbijo za možgansko aktivnost. Ti prigrizki prav tako zagotavljajo, da se boste znebili lakote in obenem užili kvalitetne vitamine, minerale, beljakovine in maščobe. Uživanje obrokov vsake nekaj ur uravnava raven sladkorja v krvi in ​​izboljša vašo sposobnosti odločanja in koncentracijo. Dovolite sami sebi, da se osredotočite na svoje cilje in prednostne naloge, namesto na vaš želodec.

Ne čakajte, da bo čas pravi in da se boste počutili, da je nekaj prav.

Izboljšanje vaše samodiscipline pomeni, da spremenite svojo običajno rutino, kar je lahko neprijetno in nerodno. Terapevt nam je razložil, da se običaja vedenja zasidraju v delu možganov, ki se imenuje bazalni ganglij – del možganov, povezan s čustvi, vzorci in spomini. Odločitve pa so narejene v prefrontalnem korteksu, popolnoma drugem območju. Ko obnašanje postane navada, prenehamo uporabljati naše sposobnosti odločanja in namesto tega delamo na avto-pilotu. Zato, če prekinemo slabo navado in zgradimo novo navado, to ne pomeni le, da sprejemamo aktivne odločitve, temveč se bomo počutili, da nekaj ni v redu. Vaši možgani se bodo uprli spremembam v prid tistemu, kar je običajno. Rešitev? Sprejmite “napačno” odločitev. Sprejmite, da boste za bo vaš novi režim potrebovali nekaj časa, da boste občutili, da so odločitve prave in normalne. Nadaljujte torej z napačnimi odločitvami, dokler ne postanejo prave. To se bo zgodilo.

Načrtujte odore in nagrade za svoje trdo delo!

 Samodisciplina ne pomeni, da mora biti vaš novi režim povsem trden, in da morate biti ob tem, kar počnete povsem neusmiljeni do sebi. Dejstvo je da neusmiljenost do sebe pogosto povzroči napake, razočaranja in uveljavljanje starih vzorcev. Medtem ko prakticirate samokontrolo, načrtujte odmore in nagrade za sebe. Ste na dieti? Določite soboto za dan, ko lahko pojeste tri kepice sladoleda. Pridno trenirate? Po trdem delu v telovadnici si privoščite masažo. Varčujete? V nedeljo si v trgovini lahko privoščite zapraviti 25 evrov (Pustite kreditne kartice doma in prinesite samo denar). Samodisciplina je težka. Nagradite svoje napore.

Oprostite sebi in napredujte naprej.

 Uvajanje novega načina delovanja ne bo vedno potekalo po načrtu. Imeli boste vzpone in padce, uspehe in slabe dneve. Ključno je nadaljevati in gledati naprej. Ko stopite korak nazaj, ugotovite, kaj ga je povzročilo, in nadaljujte s korakanjem. Enostavno je občututi krivdo, jezo ali frustracijo, vendar ta čustva ne bodo pomagala pri izboljšanju samodiscipline. Namesto tega uporabite napake v svojem delovanju kot učne izkušnje za prihodnost. Oprostite sebi in se takoj vrnite na delo. Dlje ko boste krivili sebe, težje je nadaljevati v pozitivni smeri.